Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΟΔΗΓΙΕΣ για ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΔΕΗ, ΧΩΡΙΣ την ΚΑΤΑΒΟΛΗ του ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ



1)Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό πληρωμής  του λογαριασμού, το ποσό που αντιστοιχεί στο «Ειδικό Τέλος Ακινήτων» (αναγράφεται στο πάνω δεξιά μέρος του 2ου φύλλου του λογαριασμού, ως Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)
2) Πηγαίνουμε στα μηχανήματα αυτόματης πληρωμής που υπάρχουν στα καταστήματα της ΔΕΗ και στις Τράπεζες ALPHA, EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ – πιθανόν και σε άλλες (δεν απαιτείται να έχουμε λογαριασμό καταθέσεων στις τράπεζες αυτές).
3) Βάζουμε το barcode (κάθετες μαύρες γραμμές) να διαβαστεί από το μηχάνημα ή πληκτρολογούμε τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής που υπάρχει στο έντυπο του λογαριασμού.
4) Αν βάλουμε το μηχάνημα να διαβάσει το barcode, τότε θα μας δείξει αυτόματα τα στοιχεία του λογαριασμού και το συνολικό ποσόν μαζί με το «Ειδικό Τέλος».
5) Διορθώνουμε το ποσόν και πληκτρολογούμε το ποσόν που υπολογίσαμε χωρίς το τέλος.
6) Βάζουμε τα χαρτονομίσματα ένα-ένα στην σχισμή (Τα μηχανήματα δίνουν ρέστα μέχρι 10 ευρώ).
7) Παίρνουμε την απόδειξη.

Αν πληρώσουμε σε ΑΤΜ τράπεζας, θα πρέπει στην τράπεζα αυτή να έχουμε λογαριασμό καταθέσεων και να μας έχει εφοδιάσει με κάρτα συναλλαγών. Προσοχή: Δεν είναι όλες οι τράπεζες συμβεβλημένες για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ. Πάντως είναι οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες. Ενημερωνόμαστε αν η τράπεζά μας είναι συμβεβλημένη.
1) Βάζουμε την κάρτα μας στο ΑΤΜ και επιλέγουμε από το «μενού»:
Α) ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Β) ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΕΚΟ
Γ) ΔΕΗ
2) Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο «Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής».
3) Στη συνέχεια θα μας ζητηθεί να πληκτρολογήσουμε το ποσό πληρωμής.
4) Πληκτρολογούμε το ποσό όπως το έχουμε υπολογίσει χωρίς το «Ειδικό Τέλος».
5) Παίρνουμε την απόδειξη.

Αντίστοιχες είναι οι κινήσεις που θα κάνετε σε περίπτωση πληρωμής μέσω web banking ή phone banking. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως και στην περίπτωση του ΑΤΜ, θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα συστήματα είναι «τυφλά», δεν αναγνωρίζουν δηλαδή ούτε το ποσό πληρωμής, ούτε την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού σας.
Σε όλες τις περιπτώσεις μπορείτε να πληρώνετε ληγμένους λογαριασμούς. Ακόμα και στα μηχανήματα αυτόματης πληρωμής της ΔΕΗ, ακόμα και με τη χρήση barcode.

Φωτοτυπούμε την απόδειξη και τον λογαριασμό και τις κρατάμε. Ενημερωνόμαστε από την Πρωτοβουλία Πολιτών για το πώς και πότε θα γίνει η επόμενη συλλογική δράση μας που αφορά την γνωστοποίηση προς τη ΔΕΗ, για την εκ μέρους μας πληρωμή της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, μαζί με τα Δημοτικά Τέλη και Φόρο καθώς και ΕΡΤ.
Ενημερωνόμαστε στις τακτικές συναντήσεις – μένουμε σε στενή επαφή με την «Πρωτοβουλία Πολιτών» για τις εξελίξεις επί του θέματος. Συμμετέχουμε στις συλλογικές δράσεις και κινητοποιήσεις που θα οργανώνονται, για το ίδιο ή τα επόμενα χαράτσια.
Ειδοποιούμε την «Πρωτοβουλία Πολιτών» για κάθε πιθανή απόπειρα διακοπής της ηλεκτρικής παροχής μας. Είμαστε σε ετοιμότητα, μόλις ειδοποιηθούμε από την «Πρωτοβουλία», να προστρέξουμε στο σπίτι ή το μαγαζί οποιουδήποτε συμπολίτη μας απειληθεί με διακοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου